De hond mee op vakantie, waar moet je aan denken?

De vakanties staan weer voor de deur. Denk jij erover om de hond mee te nemen op vakantie? Dierenartsenpraktijk Flevoland zette voor ons de tips, tricks en wettelijke regels op een rijtje.

Ten eerste: zorg dat de reis voor je hond zo aangenaam mogelijk is. Let op je rijstijl, zorg dat de temperatuur in de auto aangenaam is, je hond moet een comfortabele en veilige ligplek hebben (tuig om en in de gordel), maak voldoende stops voor behoeftes, beweging en wat eten en drinken en let goed op tekenen die kunnen wijzen op reisziekte zoals onrust en kwijlen. Daarnaast moet je zorgen dat je hond de juiste vaccinaties gehad heeft en je de juiste reisdocumenten mee hebt. En natuurlijk wil je niet dat, eenmaal op de plaats van bestemming, je hond besmet raakt met de inheemse ziektes van je vakantieoord. Waar moet je dan allemaal aan denken?

Wettelijke voorschriften binnen de EU:
Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden binnen de Europese Unie de volgende algemene regels:
• De hond moet een Europees dierenpaspoort hebben. Deze mogen alleen door dierenartsen worden afgegeven.
• De hond moet geïdentificeerd kunnen worden. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen de chip toegestaan. Een tatoeage is alleen geldig als je kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als hij goed leesbaar is.
• De hond moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës vaccinatie) tenminste 21 dagen voor de reis. De chip moet zijn ingebracht voordat de inenting tegen rabiës wordt gegeven (op dezelfde dag mag wel).
• Wanneer je met meer dan vijf dieren reist, valt je reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie “commercieel verkeer”. In dat geval kunnen er andere regels gelden!
De EU-landen zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenie, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Let op: Noorwegen en Zwitserland zijn geen EU-landen!
• Voor Noorwegen is geen rabiëstiterbepaling meer nodig. Wel moet het dier ontwormd worden onder toezicht van een dierenarts 24-120 uur voor vertrek. Blijf je langer dan 28 dagen dan moet in Noorwegen de behandeling herhaald worden door een Noorse dierenarts. Huisdier aanmelden bij de grens.
• Voor Zwitserland zijn eveneens een chip, paspoort en rabiësvaccinatie uiterlijk 21 dagen voor vertrek verplicht. Daarnaast moet het dier bij de grens gemeld worden.

Verboden rassen:
Sinds 2013 geldt er in meerdere landen een verbod voor bepaalde rassen. Rassen waar het om gaat zijn bijvoorbeeld; Pitbull, Tosa Inu, American Stafford, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Rottweiler, Mastiff. Welk ras verboden is, verschilt per land. In sommige landen geldt een volledig verbod, in andere is het met aanvullende maatregelen (bijvoorbeeld muilkorf of gedragstest) wel mogelijk.
Landen waar het om gaat zijn Denemarken, Frankrijk, Kroatië, Noorwegen en Spanje.

TEKENBESTRIJDING ALGEMEEN:
Controleer na een wandeling (in het bos of door lang gras) mens en dier op rondlopende teken. Evtuele vastzittende teken eruit draaien, niet trekken. Plek pas na verwijderen van de teek ontsmetten.
Preventieve middelen zijn: Vectra 3d of Seresto band voor de hond.
Advies als de hond mee gaat naar Zuid-Europa (let op: Babesia en hartworm steeds noordelijker):
1. Serestoband om of Vectra 3d pipet om zandvliegjes, muggen en teken te weren. Met alle middelen kan de hond gewoon zwemmen, minimaal twee weken voor vertrek starten met behandelen. Pipetten elke vier weken tijdens vakantie herhalen.
2. Na thuiskomst ontwormen met Milbactor tegen vossenlintworm en als nabehandeling van hartworm. Eventueel na 28 dagen herhalen als besmetting met hartworm mogelijk is. (Bij verblijf langer dan één maand in buitenland elke 28 dagen Milbactor herhalen)

Vragen over het op reis gaan met de hond? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl