Lente; tijd van de kriebelbeestjes…

De lente is er weer, tijd voor de bloemetjes en de bijtjes, maar ook van de kriebelbeestjes… En die kriebelende beestjes, parasieten, zijn gek op puppies…. Twee van de meest voorkomende parasieten zijn vlooien en teken. Wat zijn dat eigenlijk voor beestjes, kunnen ze veel kwaad en wat kun je ertegen doen? Dierenartsenpraktijk Flevoland geeft antwoord op deze vragen.

Vlooien 

Pups zijn net als volwassen honden vaak slachtoffer van vlooien en teken. Vlooien en teken kunnen voor huidirritatie en ziektes zorgen. Een regelmatige behandeling is daarom erg belangrijk.  

Wanneer jonge pups veel vlooien hebben, kunnen ze bloedarmoede krijgen. De vlooienbeten veroorzaken bovendien erg vervelende jeuk. Veel honden gaan daardoor heftig krabben en kunnen hierdoor huidproblemen creëren. Bij dieren die er gevoelig voor zijn, kan vlooienspeeksel zelfs tot een allergische reactie leiden. Dit noemen we dan een vlooienallergie. 

Vlooien kunnen ook lintwormen en ziektes overdragen. Op het moment dat u vlooien in de vacht van uw hond vindt, zitten ze meestal ook al in uw huis. Preventie werkt dus beter dan genezen in dit geval. Wanneer u een vlooienplaag in huis ontdekt, neem dan contact op met uw dierenarts. Vaak ziet de eigenaar slechts 5% van de vlooien die er zijn. Eén vlo legt in één week maar liefst honderden eitjes. De dierenarts adviseert daarom vaak een spray voor het huis en een antivlooienmiddel voor de hond. Dit geldt dan voor alle dieren in huis.  

Houd de hond en het huis vlooienvrij door regelmatige behandeling. En onthoud: vlooien zijn het hele jaar door een probleem. 

Teken 

Ze zijn klein, maar kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van uw pup: teken. Het aantal teken in Nederland neemt toe. Oorzaken hiervan zijn: 

  • Reisverkeer van mens en dier 
  • De klimaatverandering
  • De verandering van leefgebieden
  • De sterke toename van gastheren 

Een tekenbeet is erg vervelend. Daarbij kunnen teken nare en besmettelijke ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Teken zitten vaak in hoog gras, struiken en bomen. Ze liggen vanaf een buitentemperatuur van 6 op de loer om ‘over te stappen’. Als ze een gastheer vinden, zuigen ze gewoonlijk een aantal dagen het bloed van de hond op, waarna ze weer loslaten. 

Eén op de drie honden in Nederland heeft last van teken. Ze kunnen lastig te zien zijn. Belangrijk is dat ze goed verwijderd worden, het liefst met een tekentang.  

Zorg voor een goede tekenpreventie om uw hond te beschermen tegen teken. Helaas gaan de temperaturen in Nederland ook omhoog en zullen beschermede middelen steeds eerder in gezet moten worden. De eerste teken zijn al een feit, dus wees alert.

7 tips voor het verwijderen van een teek 

  1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet
  2. Knijp niet in het lichaam van de teek
  3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid
  4. lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting! 
  5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep
  6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier
  7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda

Meer vragen over parasieten? Neem contact op met Dierenartsenpraktijk Flevoland:
Bel: 036-5221521
Mail: info@dierenartsenpraktijkflevoland.nl
Of bezoek de website op www.dierenartsenpraktijkflevoland.nl